About head
Side nav buttonsKontaktKonstfotoIdéLamporLjusstakar

Ljusstakar

Tre huvudvarianter

Loveisa-ljusstaken finns i tre huvudvarianter; bordsljusstake, väggljusstake och lampett. Klicka här för exempel och priser.

Bordsljusstakarna är helt gjorda av aducerade rör av järn. Varje väggljusstake och lampett är unik. Takpannan som utgör stommen för väggljusstaken har utsatts för vädrets makter och åldrats över decennier. Lampettens grund är en återanvänd och vidgjord tegelsten.

Tegel och takpannor

Lertegel har en månghundraårig tradition i Sverige. Tyvärr försvinner det vackra gamla takteglet succesivt från våra byggnader. Genom att ta till vara på detta taktegel och ge varje takpanna nytt liv, bevaras vår gemensamma historia.

Fram till slutet av 1800-talet var det vanligast att man handslog teglet. De handslagna pannor som klarat sig in i vår tid är en omistlig del av vårt Svenska kulturarv, På ett gammalt tak växer det ofta lav och alger på pannorna och mönstret på taket ger ofta ett mycket ojämnt och levande intryck.

Taktegel är antingen handslaget, strängpressat eller formpressat. I södra Sverige har det tidigare varit en starkare tradition av formpressat tegel.


Rör och ljus

På takpannan sitter aducerade rör monterade. Genom sin enkelhet låter rördelarna det terrakotta-färgade teglet återstråla stearinljusets sken och ge ett behaglig, varmt ljus.

Rördelarna på ljusstaken kan fås med olika böjar för antingen ett eller två sterarinljus. Även en röranslutning för värmeljus finns att få. Bordsljusstakarna är gjorda helt av rördelar och finns i en mängd varinater dels i svart "gjutjärn" och dels i grått "galvaniserat".

Till loveisa-ljusstaken passar det bäst med ljus som har en blandning av stearin och paraffin, vilka lätt skruvas i hållaren.

Släktgårdens tak

Varje plats i livet som betytt mycket har även en speciell plats i hjärtat. Vi hjälper Dig gärna att göra ett vackert konstverk av takpannan från den gamla släktgården, sommarstugen eller varför inte huset du renoverar. Kontakta oss så hjälps vi åt att ge Ditt hem ett minne att vårda.

Graphic

Klicka här för exempel och priser -->>

Takpannorna i ljusstakarna kommer senast från olika skånska hus, och har en gång i tiden levererats från bland annat Weberöds tegelbruk som när det lades ned 1972 var ett av landets sista fungerande tegelbruk.

Tegelstenarna kommer även de från de skånska tegelbruken. Några stenar vet vi vilka byggnader de kommer ifrån. Tex Hököpinge sockerbruk samt Maglarps nya kyrka. Dessa ljusstakar levereras med ett äkthetsintyg och kort historik.

Lera, vilket används för att göra tegel, består av vittrat berg. Teglets karaktäristiska röda färg kommer från järnoxid. Lera med hög kalkhalt gör dessutom pannan gulaktig till färgen. Även bränningstemperaturen påverkar teglets kulör. Ju högre temperatur, desto mörkare blir färgen och desto hårdare blir teglet. Svårigheten vid tegeltillverkning förr var att bränna pannorna tillräckligt jämnt. Det förekom att tegel brändes vid för låg temperatur, vilket kunde leda till att delar av ytan flagnade. Dessa hål och naturligt slitage har format en skrovlig och intressant yta.

Lerteglet kom till Sverige med munkarnas klosterbebyggelse på 1100-talet. Sakta men säkert blev det vanligare som takmaterial i södra och mellersta Sverige. Till en början lades det enbart på finare byggnader, eftersom det var ett dyrt material. Det var först runt 1800-talets mitt som det i större skala kom att användas till enklare hus på landsbygden.