About head
Side nav buttonsKontaktKonstfotoIdéBarnlekLjusstakar

Nu startar vi stiftelsen loveisa-biblioteket
- ett bibliotek med livsbejakande strategier

loveisa har gjort att vi sedan starten 2007 mött människor som delat de största ögonblicken i sina liv - en fantastisk förmån vi är oerhört tacksamma över. Vi har också förstått den inneboende kraften i människan och att den många gånger kan vara hela skillnaden. Successivt har en viktig idé växt fram - loveisa-biblioteket.

När ett barn blir svårt sjukt eller råkar ut för en allvarlig skada ställs livet på ända. Fokus i livet styrs om. Sjukdom och skada är en tragedi för varje enskilt barn och för varje enskild familj, för patienten är inte sjukdomen. En tragedi som vi av hela vårt innersta hoppas ska sluta med att barnet blir friskt.

/Emma & Stellan Nordahl

Mål: Att i nära anslutning till barnsjukhusen i Sverige tillgängliggöra ett livsbejakande bibliotek med tex litteratur, filmer och ljudböcker.

Syfte: Att stärka viktiga vuxna, såsom föräldrar och närstående, till svårt sjuka, skadade eller långtidssjuka barn och möjliggöra utveckling av livsbejakande strategier.

Kaos blir vardag

En allvarlig situation medför ofta att ingen riktigt kan förutse vad som kommer hända. Det finns många saker som bara händer – både bra och dåliga – och det är ibland även med ett högt tempo. Att förflyttas mellan hopp och förtvivlan flera gånger per dag är inget ovanligt på ett barnsjukhus.

Vanliga människor i ovanliga situationer

De flesta människor ger ofta inte styrning till sina liv. De gånger som man jobbar med sina personliga strategier är få. När allt rullar på i de flestas vardag är det heller inget som ägnas varken uppmärksamhet eller tillskrivs värde. Många är tyvärr de som helt plötsligt finner sig själva i en oerhört märklig miljö på ett barnsjukhus. En miljö där lugn kan förbytas till kaos på ett ögonblick. Att då i denna en kaotiska situation, tänka ut och utveckla en livsbejakande strategi är i stort sett omöjligt.


Ett barn ser i sina föräldrars ögon sina chanser till tillfrisknad

Den största tryggheten ett barn har är i sina föräldrar. Samtidigt som den vuxne ska kunna hantera sig själv ska den också ge barnet kraft att läka. Att då kunna se, läsa och inspireras av livsbejakande strategier kan vara det som är hela skillnaden. Istället för att måla in sig i ett hörn, kunna se att det finns vägar ut, ger en kraft inifrån – en kraft som strålar ut till barnet. Vår önskan är att loveisa-biblioteket ska utgöra en samlingspunkt för hopp, nya tankar, livsbejakande strategier och nya möjligheter.

Stiftelsen loveisa-biblioteket & loveisa

I samband med konstrundan "Magiska möten" 2014 hölls en akution av en speciellt framtagen loveisa-ljusstake - en väggljusstake helt i rött. Pia Johannesson från firman Funktionellt Fokus la högsta budet, vilket utgör den allra första grunden för starten av Stiftelsen loveisa-biblioteket.

Under våren 2015 har en styrgrupp bestående av Stellan Nordahl, Helene Olesen, Fredrik Skörvald och Susanne Nilsson arbetat med stiftelsens uppstart. Planen är att i samband med Bok- & biblioteksmässan i Göteborg i september kunna presentera Stiftelsen loveisa-biblioteket och under hösten 2015 påbörja arbetet på två barnsjukhus (det finns ca 10st i Sverige).

Stiftare kommer vara loveisa (bifirma till Nykraft AB). För att kunna få en godkänd stiftelse behöver vi kunna visa att vi dels klarar att starta stiftelsen (för detta krävs uppskattningsvis ca 25 000 - 50 000 kr) och dels att vi klarar den långsiktiga driften, vilken vi planerar lösa med hjälp av långsiktiga samarbetspartners.

För stiftelsestarten tar vi tacksamt emot donationer till loveisa - gärna direkt till PG 46 64 95 -9. Vi tackar än så länge följande personer och organisationer för donationer och bidrag:
- Pia Johannesson, Funktionellt Fokus
- Lokaltidningen Lommabladet
- Rolf Vallin

Samarbetspartners som just nu är klara för ett långsiktigt åtagande och samarbete:
- loveisa (10% av all försäljning fr.o.m. 2015-04-01)
- Loppmarknad i Alnarp, till förmån för Stiftelsen loveisa-biblioteket

Är du och din organisation intresserade av att arbeta ihop med Stiftelsen loveisa-biblioteket, kontakta Stellan Nordahl på 0707-482 582.

loveisa - kärlek till Isa

Under samlingsnamnet loveisa arbetar Emma Nordahl & Stellan Nordahl med konsthantverk, konstfoto och designade barnleksaker. Sedan starten 2007 har 10% av försäljningen från loveisa gått till Barncancerföreningen Södra - över 70 000kr!

loveisa manifesterar vår kärlek till vår dotter Isa. Med loveisa ägnas tankarna åt något kreativt, samtidigt som vi kan göra något för andra barn och familjer som hamnar i en svår situation.

loveisa riktar från och med påsken 2015 (2015-04-01) de 10% som lämnas vidare till stöd till Stiftelsen loveisa-biblioteket. Vi hoppas på ett långt och gott samarbete med stiftelsen för att tillsammans fortsätta det viktiga arbetet med att se det positiva i livet även (och kanske framförallt) i en svår situation.

Med loveisa vill vi göra tillvaron lite ljusare för barn och familjer – just då lite kan betyda så mycket.

Ring eller maila gärna om Du har frågor eller funderingar, se vidare under "kontakt".

Intresset för loveisa är hela tiden ökande - flertalet artiklar och intervjuer om loveisa och oss har publicerats i bland annat Året Runt, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet och Metro.

Läs gärna artikeln i Bättre liv här -> "Livskraft"

Läs gärna artikeln i Galore Weekend här -> "Intervju med Stellan Nordahl"

Läs gärna artikeln om loveisa i lokaltidningen LommaBladet här -> "ELDSJÄLAR: Hantverk hjälpte dem igenom sorgen"

Lunchboxen, SR P4, 23 nov 2009


Fram till nu - över 70 000 kr till Barncancerföreningen Södra

Sedan starten 2007 har loveisa kunnat lämna mer än 70 000 kr till Barncancerföreningen Södra - pengar som verkligen gör skillnad - tack alla ni som hjälpt oss göra detta möjligt och som därmed gjort tillvaron lite ljusare för barn och familjer.

Vi passar även på att tacka för all hjälp vi fått av familj, vänner och andra som genom att hjälpa loveisa gjort detta fantastiska möjligt.

Det går givetvis även bra att själv lämna bidrag. Du hittar länkar under "Idé".

/Emma o Stellan Nordahl